Dit schooljaar behaalden de leerlingen van het vijfde leerjaar van onze school, in samenwerking met de plaatselijke schutterij, een mooie tweede plaats op het Kinjer-OLS in Born.

PROFICIAT

Schutterijen namen in een ver verleden de verdediging van het dorp op zich. De moderne varianten houden die traditie levend met optochten en schietoefeningen met de buks.

Schutterijen zijn verenigingen met een rijk verleden.  De oudste informatie over de schuttersvereniging ‘Die Jonghe Compagnie Sint-Catharina Beek‘  dateert uit 1632. 

Schooljaar 2018-2019 startte onze eerste samenwerking met de plaatselijke schutterij.

Dit schooljaar werden 33 leerlingen ingewijd in de gebruiken en leerden marcheren, trommelen en schieten…

De voorzitter van de schutterij kwam naar school om de leerlingen in te wijden in de gebruiken en geschiedenis. Andere leden-vrijwilligers leerden de leerlingen schieten met een windbuks, trommelen en marcheren, mooi op een rij en in de maat, ook in de bochten.’

Het uitgangspunt is dat alles zelf gemaakt is: een vlag, een bord, een yell, trommels en stokken zijn gemaakt, mandjes gevlochten … Oma’s en mama’s hebben met vrijwilligers van de schutterij een atelier opgezet om de kostuums te naaien. Tijdens de lessen muzische activiteiten doen we jaarlijks aanpassingen zoals het pimpen van schoenen, hoeden, gilets…

Uiteindelijk hebben we heel wat vakken kunnen betrekken in dit project, de muzische, maar ook in de lessen LO, WO, wiskunde en taal wordt er gewerkt rond dit project.

27 juni…. de grote dag! Kinjer-OLS in Born….

Wat hebben onze leerlingen een prachtige dag meegemaakt…

Superblij keerden we terug….in de algemene rangschikking behaalden De Bièkse Sjarels een welverdiende tweede plaats!