‘Lichtpuntjes. Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn.’

Basisschool De Kei ondersteunde een vrijwilligersproject in Oeganda door twee weken lang koeken te verkopen aan de leerlingen en de leerkrachten. Nore Lenaerts, 21 jaar en oud-leerlinge van onze school, neemt deel aan dit project. Om haar een duwtje in de rug te geven, organiseerde onze school een koekenverkoop. Bedankt iedereen!

We laten Nore even iets over haarzelf vertellen en over het project waaraan zij deelneemt….

Mijn naam is Nore Lenaerts en ik ben 21 jaar oud. Ik woon in Bree en heb vroeger altijd op De Kei in Beek op school gezeten. Ondertussen heb ik mijn diploma Sociale Readaptatiewetenschappen aan de UCLL behaald. Ik kan mezelf nu dus een jeugdprofessional noemen die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en het begeleiden van jonge mensen tussen de 0 en de 24 jaar. Ondertussen ben ik gestart met de Bachelor-na-Bachelor ‘Internationale Samenwerking Noord-Zuid’. Tijdens mijn opleiding ga ik voor een periode van 6 maanden naar Oeganda. Daar ga ik een praktijkgerichte stage doen in een vrijwilligersproject, namelijk bij Little Light House.

Verder spendeer ik mijn vrije tijd graag aan de jeugdbeweging KSA Rojo Beek en ben ik iemand die graag actief bezig is.  Ik geniet ervan om bij mijn familie en vrienden te zijn. Ik ga graag een uitdaging aan en vind het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen. 

Little Light House is in juli 2007 opgericht als een zelfhulpgemeenschapscentrum in Namuwongo, één van de grootste en armste sloppenwijken van Kampala, Oeganda. Hoewel het misschien één van de armste plekken ter wereld is, is het ook de rijkste in glimlach. Kinderen en jongeren vormen meer dan zeventig procent van de Namuwongo-bevolking. Little Light House bestaat uit een gemeenschapscentrum en school. De school biedt gratis onderwijs aan kinderen in de kleuterklas en eerste lagere schoolklassen van de meest achtergestelde gezinnen in de buurt, waar ze gratis voedzame maaltijden, gezondheidsdiensten en buitenschoolse activiteiten krijgen in een veilige en verzorgende omgeving. Ze hebben ook een aantal projecten die de ontwikkeling van de gemeenschap bevorderen:

  • De jeugdgroep leert jongeren hoe ze kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven in de sloppenwijk, zoals drugsverslaving, geweld en misdaad.
  • De vrouwengroep verbetert het leven van vrouwen uit de sloppenwijk Namowungo door hen de middelen te geven om zelfstandig economische en sociale welvaart te bereiken.